Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túrista jelzések

2014.05.19

 

Bevezető

A turistajelzések (turista útjelzések) olyan, alapinformációkat tartalmazó jelképek, amely a turistautak mentén (megfelelő gyakorisággal) elhelyezve lehetővé teszik a folyamatos túrázást. A turistajelzés tehát a térképen vagy a természetben a turistautak azonosítására ill. végigkövetésére, tájékozódásra szolgál. A Magyarországon használatos egységes turistajelzés-rendszert 1929-ben dolgozták ki, és 1930. január 1-én lépett hatályba. A jelzést a színe és jelzéskódja alapján lehet azonosítani. A turistatérképeken a turistautakat kétféleképpen ábrázolhatják:

- Folyamatos piros vonallal, ami mellett betű (K, P, S, Z) jelzi a színét. Ez az elterjedtebb jelölésmód.
- Színes vonallal.

A térképeken az út színjelzését és jelzéskódját piros betűvel az útvonal mellé írják (például zöld kereszt esetén: Z+). 
A természetben a jelzéseket jól látható tereptárgyakra (fa, kerítés, kő) festik fel, ott a színjelzést – a térképpel ellentétben – a felfestés színe mutatja. A jelzések szabványos mérete 100 x 120 milliméter.

Fő turistajelzések

A tájegységek belső úthálózatának és külső kapcsolódásainak alapvető elemeit tartalmazó jelzések. Ezek a következők: vízszintes sáv és álló kereszt, illetve sí és kerékpáros szimbólum.

Vízszintes sáv: A turisztikailag fontosabb kiindulási pontokból más, hasonlóan fontos pontokig terjedő és a tájegységeken általában keresztül vezető turistautak, "vándorutak" jelölésére szolgál. Ha egyszerűen annyit mondunk, hogy kék vagy piros jelzés, akkor a sávra gondolunk. A legmagasabb prioritású és a legismertebb a kék jelzés, melyen az Országos Kéktúra (OKT) halad, ezt a piros, majd a sárga és a zöld követi.

   

Álló kereszt: A fő jelzéseket összekötő, azokat rövidítő (esetleg hosszabbító), vagy azokból kiágazó és a fontosabb tereptárgyakhoz vezető utak jelölésére. A kereszt jelzést helytelenül pluszként is emlegetik. 
Három csoportba oszthatóak:
- Összekötő jelzés: a fővonalból kiágazó és abba visszatérő jelzés. Nem feltétlenül rövidítő útvonalak, lehetnek hosszabb (nehezebb) változatok is.
- Átkötő jelzés: más színű, vagy alakos úthoz vezető utak.
- Leágazó jelzés: általában közlekedési ponthoz (vasúti-, autóbusz-, hajóállomásra, megállóba) vezető utak jelzése.

   

X: Hagyományos sítúra utak jelölése (pl. a Börzsönyben). A sífutó utak jelölése ettől eltér, lásd később.

   

Kerékpáros: Kerékpáros útvonalak jelölésére (a Kerékpáros Együttműködési fórum által 2000. évben egységesített grafikus jelkép).

   

Alakos turistajelzések

Általában a fő jelzésekből leágazó, a túrázás szempontjából fontos tereptárgyakhoz vezető rövid célutak jelzései. Ezek a következők: háromszög, négyzet, kör, omega és L.

Háromszög: A hegytetőkre, a csúcsokra, a kilátópontokhoz vezető rövid leágazások jelölésére (ha a leágazás 2km-nél hosszabb, ezt szöveges táblával jelölni kell). Korábbi jele: üres háromszög.

   

Négyzet: A különféle turista szálláshelyekhez, lakott helyhez vezető rövid leágazások jelölésére (ha a leágazás 2km-nél hosszabb, ezt szöveges táblával jelölni kell). Korábbi jele: üres négyzet.

   

Kör: A forrásokhoz, a kutakhoz, az egyéb ivóvízvételi helyekhez vezető rövid (legfeljebb 2km) leágazások jelölésére. Korábbi jele: üres kör.

   

Omega: A barlangokhoz vezető rövid (legfeljebb 2km) leágazások jelölésére. A szimbólum a barlang bejáratára utal.

   

L: A romokhoz, műemlékekhez, az ásatásokhoz vezető rövid (legfeljebb 2km) leágazások jelölésére. A szimbólum onnan ered, hgoy az L betű egy romra, templomromra emlékeztet (csúcsosabb rész alacsonyabb romokkal, ill. templomtorony hajóval).

   

Nyílheggyel bővített jelzésalap

nyílheggyel bővített jelzésalap az elágazások, (szokatlan) kanyarok jelzésére szolgál. A nyílhegynek a legpontosabban kell mutatnia az útvonal folytatását.

  

Egészen másról van szó, ha a jelzésalap függőlegesen felfelé mutató nyílheggyel bővített, és felette egy másik jelzés található: ekkor ún. rácsatlakozó jelzésről beszélünk. Ez olyankor fordul elő, amikor bizonyos - főként tematikus - útjelzések (tanösvények, zarándokutak) más útjelzéssel hosszan haladnak együtt, azaz az egyik út rácsatlakozik a másikra. Ilyen esetekben az útvonaltól függően a jelzés egyszerűsíthető és elegendő a rácsatlakozó jelzést a csomópontokban, kiindulópontokban és az útvonal mentén bizonyos gyakorisággal feltüntetni, felfelé mutató nyíl formájában, a követendő alap jelzés alatt, arra rámutatva. Ez jelöli, hogy a következő szakaszon a fenti egyszerűbb, alap útjelzés követendő tovább. Ez a jelzésmód jelenleg még nem elterjedt.

  

Egyéb turistajelzések

Irányított kör: Az autós pihenők, a forgalmasabb kirándulóhelyek és turistaházak körüli körsétautak jelölésére.

   

Fektetett D: Emlékműhöz vezető utak jelölésére.

   

Kápolna: Templomhoz, kápolnához vezető utak jelölésére.

   

T vagy átlós sáv: Tanösvény. Általában ismeretterjesztő állomásokból álló rövidebb útvonalak, melyek tartalma az adott helyhez, tájegységhez kötődik. Számos tanösvény egyedi, az útvonal jellegéhez kapcsolódó szimbólummal rendelkezik (lásd pár bekezdéssel lentebb). Az újabb létesítésű tanösvényeknél elsősorban a piros vagy zöld T-t alkalmazzák, másodsorban pedig a kék vagy zöld átlós sávot.

   

Törlő kereszt (fekete vagy sötétszürke): A megváltoztatott jelzésű és / vagy útvonalú, de a turistatérképeken még a régi jelzéssel / útvonallal feltüntetett turistautak azonosíthatóságának elősegítésére, az érintett útszakaszok kezdő, vég, és valamennyi elágazási pontjában, a már érvénytelen jelzésre festik rá. Gyakran nem csak keresztet festenek a jelzésre, hanem a teljes jelzés takarófestést kap.

  

Fehér jelzésalap: Készülő jelzés, melynél még csak a jelzéslap került felfestésre.

Speciális turistajelzések

"E4" felirat két vándorral: A hazánkon is áthaladó E4-es számú Európai Hosszútávú Vándorút jelzése. Az E4 része a teljes Országos Kéktúra és az Alföldi Kéktúra északkeleti szakasza.

Pont a jelzésalap jobb alsó sarkában: Hazánkban ritkán fordul elő, de egyes országokban gyakori, hogy a turistaút (turistajelzés) végét az utolsó jelzés alapjának jobb alsó sarkában egy ponttal jelölik. Ez egyértelművé teszi a túrázónak, hogy a jelzés nem vezet tovább, mert egy másikba beletorkollik vagy "zsákutcaként" véget ér. A pont tehát mintegy "pontot tesz" az út végére. Nagy jelentősége pl. a sziklás kilátópontokra vezető kitérőknél van, ahol a veszélyre is felhívja a figyelmet.

 

Kék pecsét: Pecsételőhelyhez vezető út. Az Országos Kéktúrához tartozó ellenőrző pontokat, bélyegzőhelyeket jelöli. Ha a pecsét a túraútvonaltól távolabb van, akkor önálló jelzés is lehet, egyébként csak figyelemfelhívásra szolgál.

Kék horgony: Kikötőhelyhez vezető út.

Sárga kehely: "Somlói Borút". A Somló-hegy oldalában, hangulatos borospincék között vezető jelzés. Kizárólag itt, kizárólag így fordul elő.

Egyedi tanösvény jelzések: A "T" vagy az átlós sáv helyett a tanösvények gyakran egyedi jelzéssel rendelkeznek, ez általában az adott helyre jellemző állat- vagy növényfaj stilizált képe. Fehér alappal vagy fehér alap nélkül is felfestésre kerülhetnek. 
Az alábbi huszonnyolc példa:

- sárga és fekete sáv: Szalamandra tanösvény (Bükk, Lázbérci Tájvédelmi Körzet) - a sávok a szalamandra színeire utalnak
- fekete madár: Buruczky Ferenc tanösvény (Kovácsi-hegy)
- fekete bagoly: Andó-kúti erdei tanösvény (Bükk) 
- ciklámen virág: Ciklámen tanösvény (Soproni-hegység)
- kék lepke: Fóti-Somlyó tanösvény
- kék madár: Kék madár tanösvény (Bükk)
- boroszlán növény: Boroszlán tanösvény (Bakony)
- hunyor levél: Hunyor tanösvény (Tolnai-Hegyhát)
- zöld makk: Öreg Tölgy erdei tanösvény (Budai-hegység)
- kék "Z": Magaspart tanösvény (Hernád-völgy)
- fekete harkály: Fekete harkály tanösvény (Zselic)
- mókus: Mókus tanösvény (Mecsek, Pécs-Árpádtető)
- denevér: Denevér tanösvény (Mecsek, Abaliget)
- béka: Merzse-mocsár tanösvény (Budapest, Rákoskert)
- levél: Jági tanösvény (Pilis)
- fekete facsoport: örökerdő tanösvény (Tolnai-Hegyhát)
- tőzike virág: Tőzike tanösvény (Duna-Dráva Nemzeti Park)
- négyágú viola: Holdviola tanösvény (Bükk)
- csipkés szélű falevél: Haraszt-hegyi tanösvény (Vértes)
- piros (katica)bogár: ismeretlen tanösvény a Balaton-felvidéken
- kék hullámvonal: Kék hullám tanösvény (Zemplén)
- kalap és bajusz: Sisa Pista tanösvény (Börzsöny)
- piros tölgylevél: Sárcsi-kúti tanösvény (Bakony)
- fekete szarvasbogár: Szarvasbogár tanösvény (Tolnai-Hegyhát)
- zöld üvegfúvó szimbólum: Üvegesek útja tanösvény (Mecsek)
- "stencilezett" hegy úttal (sárga, zöld): tanösvények a Zemplén Kalandparkban
- fürtös bodza: Fürtös bodza tanösvény a Soproni-hegységben (nem festett, hanem kis táblácska)

     
     
     
     
     
  

Nem hivatalos turistajelzések, zarándokutak

Fekete, kék vagy zöld kör, benne "IVV" betűk: IVV (Internationaler Volkssportverband - Nemzetközi Népi Sportszövetség) túraútvonalainak jelzése.

  

Ívelt, zöld "Z": "Zöldutak", azaz közösségi kezdeményezésű helyi jellegű útvonalak ill. úthálózatok, nem mindig ill. nem kizárólag gyalogos túrázók számára. Céljuk a szemléletformálás, a közösségépítés, a helyi "zöld" közlekedés elősegítése, a kapcsolódó helyi értékekre, olykor termékekre való figyelem felhívása. Ezeket az útvonalakat a Zöldutak Módszertani Egyesület (ZÖME) koordinálja.

Két párhuzamos, függőleges sáv: sífutó utak (pl. a Budai hegységben). A sítúra utak jelzésétől eltéréően ez nem hivatalos turistajelzés.

   

Kék vártorony: Kelta út (Soproni-hegység).

Kék "R": Rockenbauer jelzés a Zalai-dombságban, a Rockenbauer Pál Emlékúton Zalában 130 túra útvonalán.

Kék futó: erdei futópálya a Szekszárdi-dombságban, a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán.

Zöld "C", benne piros "R": Rákóczi Emlékhelyek Nyomában nemzetközi kerékpáros túraútvonal jelzése, mely Ónod és Kassa között halad (300 km).

Lófej: lovastúra útvonal (Soproni-hegység).

 

Bányász jelvény (nyeles ék és kalapács): Komlói Bányászati Emlékhely.

Sárga alapon piros alma: turistaút Almásháza és Deák-forrás között.

Piros "M" jelzés: Meteor turistaút jelzés (a Meteor teljesítménytúra jelzése a Budai-hegységben).

Fehér, fordított muflon (vagy zerge) fej (orrnak és bajusznak is nézhető): a Budai 50 teljesítménytúra jelzése. A haladási irányt a muflon orra jelzi, ezért előfordul oldalra fordított vagy átlós válozata is.

Fehér, kék és zöld pötty jelzés: A Gerecse 50 (fehér), 20 (kék) és 10 (zöld) teljesítménytúrák útvonalát jelzik, fehér alap nélkül kerülnek felfestésre. A fehér alap hiánya miatt könnyen meg lehet különböztetni ezeket a "pötty" jelzéseket a forrásokhoz vezető, hivatalos kör turistajelzésektől.

Színes alapon fehér, lángszerűen kanyargó út: Alpannonia út, mely Semmering (Ausztria) és Kőszeg között halad. Piros alap jelzi az út gerincét, az alternatív mellékútvonalak alapja sárga.

 

Fehér sáv alatt piros sáv vagy kanyargó világoskék nyíl: Szultán út (Sultanstrail), mely Törökországtól egészen Ausztriáig kanyarog, és hazánkon is áthalad. A török hódítás egykori nevezetes helyszíneit érinti. 
Előfordul még világoskék ovális alapon fehér szegélyű, kanyargó világoskék nyíl (a nyílon "Follow the footsteps of the Sultan!", azaz "Kövesd a szultán lábnyomát!" felirattal), függőleges piros-fehér sáv és túrázó alak is, ez a komplex jelzéskép előre gyártott, kis táblácska formájában kerül kihelyezésre.

  

Keresztes (gótikus) "M" jelzés: Mária-út, a Mariazelltől Csíksomlyóig vezető spirituális turistaút jelölése. Az út gerincét lila színű jelzés mutatja, míg az alternatív mellékútvonalak színe kék, piros vagy sárga.

   

Sárga kagyló: A Szent Jakab-út, gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino-nak is nevezik, egy ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt s a maival ellenkező irányban járták be a zarándokok. A mai út Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A jelzés általában fehér alap nélkül kerül felfestésre.

Sárga gyöngysor: A Via Margaritarum (Gyöngyök Útja) zarándokút egy folyamatosan járható, jelzett útvonal. Lelki ívét az útvonalon található történelmi és szent helyek, ill. Az élet gyöngyei elnevezésű elmélkedési füzér adják. A jelzés általában fehér alap nélkül kerül felfestésre.

Kétszer áthúzott sárga nyíl: Magyar Zarándokút, az El Camino mintájára létrehozott útvonal, Esztergomtól Máriagyűdig. A jelzés általában fehér alap nélkül kerül felfestésre.

Stilizált vörös rózsa kontúr: Szent Erzsébet út, Sárospatak és Kassa között.

Sárga "St M" felirat: Szent Márton út, Szombathely és Tours között ill. szombathelyi és toursi csomóponttal.

Kék "R", benne kereszttel: Reformáció útja (tervezett, várhatóan 2015-től).

Régi típusú turistajelzések

Üres négyzet (szálláshely), üres háromszög (hegycsúcs) és üres kör (forrás) jelzések. Ma már a fentebb említett tele négyzet, tele háromszög és tele kör jelzések használatosak, de helyenként még ezekkel a régi típusú turistajelzésekkel is találkozhatunk.

  

Egyedi és "hackelt" turistajelzések, stb.

- "szmájlival" kiegészített kék sáv jelzés a Balaton-felvidéken
- elefánttá maszatolt, "hackelt" Mária-út jelzés (Bányahegy környékén egy kőre festve fedeztem fel egy "CsPI" túrán) 
- régi, üres négyzet jelzés, benne nyíllal, Pécs környékén
- kék lábnyom jelzés, a mánfai Árpád-kori templom környékén

   

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.